Informace výboru SČB pro členy

Vážení členové,
 v rámci programu „Film a výtvarné umění“ bude uveden dokumentární film o panu prof. Františku Dvořákovi (1920-2015): Dvořák – umění hořák / ČR 2018, režie Zdeněk Zvonek a Viktor Malina, 57 min./ ve čtvrtek 28. 3. 2019 v 19 hodin ve Velkém sále Městské knihovny v Praze 1, Mariánské nám. 98/1. / Vstupné 100,-Kč.
Snímek zachycuje poslední léta jednoho z našich nejvýznamnějších pedagogů dějin umění, který učil přes padesát let na FAMU a jiných vysokých školách. Dlouholetý vážený člen a čestný předseda SČUG Hollar, předseda a čestný předseda SČB prof. František Dvořák se formou poutavé a často i velmi osobní výpovědi ohlíží za svou životní poutí, zamýšlí se nad pravým významem kultury a etiky ve společnosti.
Po projekci následuje debata s tvůrci filmu a dalšími hosty.

Ve dnech 28. 3. a 12. 4. 2019 se konají představení opery Don Hrabal na Nové scéně Národního divadla v Praze vždy od 20 hodin. Opera skladatele a autora libreta Miloše Orsona Štědroně zpodobňuje poslední léta slavného spisovatele, čestného člena SČB. Blíže o představení viz na https://www.narodni-divadlo.cz/cs/predstaveni/11987.

Ve Fóru členů SČB naleznete informaci o dvou připravovaných výstavách Josefa VáchalaJosefa Portmana v Litomyšli.

SČUG Hollar Vás zve na výstavu ZE ŠUPLÍKU: NEPUBLIKOVANÉ KNIŽNÍ ILUSTRACE. Výstava knižních ilustrací členů SČUG Hollar a hostů. Vernisáž výstavy je ve středu 6. 3. 2019 v 17 hodin v Galerii Hollar, Smetanovo nábř. 6, Praha 1. Výstavu zahájí Pavel Sivko, místopředseda SČUG Hollar, úvodní slovo pronese Jiří Mikeska, kurátor výstavy. Doprovodný program výstavy: středa 27. 3. 2019 v 17 hodin – komentovaná prohlídka výstavy. Výstava potrvá do 31. 3. 2019.

Nakladatelství a knihkupectví AULOS Vás zve na setkání s Janem Hískem u příležitosti vydání knihy KAREL JAROMÍR ERBEN: KYTICE a výstavy z díla autora. Bibliofilie 200 x 200 mm obsahuje 12 originálních mezzotint. Náklad 75 číslovaných a signovaných výtisků.
Úvodní slovo PhDr. Magdalena Juříková.
Čtvrtek 7. 3. 2019 v 17 hodin, Michalská 21, Praha 1. Otevřeno pondělí – čtvrtek 14 – 17 hodin. Výstava potrvá do 7. 4. 2019.

Výbor SČB vypisuje subskripci na knihu veršů Édouarda Dubuse (1864–1895), francouzského básníka z okruhu Paula Verlaina a přítele známého esoterického spisovatele markýze Stanislase de Guaity. Tento 4. svazek bibliofilské edice Inventa obsahuje sedm básní přeložených Gustavem Erhartem, vybraných z jediné autorovy poetické sbírky Quand les violons sont partis / Když housle umlknou (1895), které si, vedle Jiřího Karáska ze Lvovic a dalších literátů z okruhu Moderní revue, ponejvíce vážil Karel Hlaváček. Verše tohoto „prokletého básníka“ vycházejí bilingvně (česky a francouzsky), s doslovem překladatele, v počtu 120 ručně číslovaných výtisků, v typografické úpravě Davida Pohribného; ve frontispise doprovozené původním grafickým listem, provedeným v technice mezzotinty; autorem je významný český umělec žijící po dlouhá léta ve Francii (zastoupený mj. i v pařížském Centre Pompidou) Miloslav Moucha (*1942). Cena subskripce je 520 Kč.
Zájemce o tuto subskripci žádáme, aby nejpozději do 28. 2. 2019 poslali vyplněný
objednací lístek (ke stažení zde) e-mailem nebo poštou na adresu SČB, Jateční 25, 170 00 Praha 7 a současně sdělili způsob úhrady příslušné finanční částky: poštovní poukázkou, bankovním převodem, nebo formou osobního převzetí na valné hromadě, stanovené na 11. května 2019. Zbytek nákladu, který nenajde předplatitele, nabídne výbor SČB za cenu asi o čtvrtinu vyšší.

Máte-li zájem o zaslání Zpráv SČB 2/2018 ve formátu pdf (2,6 MB), napište nám na info@spolekceskychbibliofilu.cz .

Dále upozorňujeme na nabídku z nakladatelství Cykloknihy s. r. o. pro členy SČB, kterou naleznete ve Fóru členů SČB. U knihy JÍZDNÍ ZÁZNAMNÍK JIŘÍHO BOUDY 1958-1963 je cena pro členy SČB snížena z původních 249 Kč na 149 Kč.

Informace o zpracování osobních údajů členů SČB naleznete zde.