Knihy se těžko vystavují VII

Úvodní stránka Fóra Fórum členů SČB Knihy se těžko vystavují VII

Označeno štítky:

• Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Josef a poslední změna proběhla před 6 roky a 9 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazen 1 příspěvek (celkem z 1)
  • Autor
    Příspěvky
  • #986
    Josef
    Moderátor

Cyklus Knihy se těžko vystavují představuje ve své VII. části knižní tvorbu Václava Sivka (1923-1974), autora, jenž ilustroval, vyzdobil a graficky upravil více než 500 knih. Vystaveny jsou zde jeho dnes již klasické úpravy mladofrontové edice poezie Cesty (např. sbírky I. Diviše, I. Wernische, H. M. Enzensbergera, P. Kabeše, J. Koláře, E. Juliše, V. Vokolka ad.) a bílé řady moderní prózy z let 1965-1970 (knížky R. Musila, S. Bellowa, V. Linhartové, N. Sarrautové, J. Putíka ad.) aj. Celkem 90 vystavených knižních exponátů ukazuje autorovu spolupráci s řadou nakladatelství (např. F. Borový, Nakladatelské družstvo Máje, Lidová demokracie, ELK, Mladá fronta, Československý spisovatel). Zastoupeny jsou i bibliofilské tisky (K. H. Mácha Máj, 1960, Sluneční prudké pochodně, 1961, Novoroční stůl /ze staré orientální kuchyně, 1966) a nechybí ani známé Sivkovy ilustrace knihy Borise Viana Pěna dní z roku 1967. Výstava, která je součástí mezigenerační přehlídky OLD´S COOL 2017 a kterou pořádá Elpida, o. p. s. ve spolupráci s Archivem výtvarného umění, je otevřena ve výstavní chodbě Národní knihovny ČR, Klementinum 190, Praha 1 a potrvá do 2. listopadu 2017. Vstup je zdarma.
    (J. Čejka)

Aktuálně je na stránce zobrazen 1 příspěvek (celkem z 1)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.